Kategorier
Afghanistan

Afghanistan – 8. reisebrev. Hva koster krig?

Hva koster krig og gjenoppbygging? Ulike kilder angir ulike summer og ingen har fullstendig oversikt over de direkte kostnadene – og ihvertfall ikke de indirekte. Det er mulig jeg er naiv, men når jeg forstod hvilke summer som er brukt syntes jeg det var oppsiktsvekkende! Jeg synes tallene er interessante, særlig når de omsettes fra ubegripelige størrelser til mer håndfast målestokk.

Estimatene spenner fra USD 955 billioner til USD 2 trillioner. Engelsk trillion = norsk billion. 1 000 000 000 000, tolv nuller.

USD 2 trillioner tilsvarer ca NOK 21 billioner med dagens kurs, eller 21 000 000 000 000.

La oss legger vi til grunn det høyste estimatet i artikkelen over og at det bor 40 millioner i Afghanistan (et nokså presist estimat per 2023, men befolkningen var vesentlig mindre i 2021). Hvis vi deler beløpet på antall år siden USA gikk inn i Afghanistan (9/11) er svaret at det er brukt NOK 72, per afghansk innbygger, hver dag, i 20 år!

standard Afghansk brød
Standard Afghansk brød, med en helt ordinær kniv som størrelses-referanse.

Hva får man for så mye penger? Hva får man hvis man kan bruke 72 kroner på hver person daglig? Jeg kjøpte nettopp brød til lunsj. Det kostet 10 Afghani, ca NOK 1,20. En mulighet er derfor å kjøpe 60 brød til hver person hver dag. For NOK 72,- har kan man også kjøpe ett eksemplar av DN Lørdag til hver afghaner, hver dag, i 20 år. Det vil selvfølgelig være helt bortkastet siden bare vel 40% av befolkningen kan lese, og antakelig bare noen hundre kan lese norsk. Dessuten kommer DN Lørdag kun på lørdager og det er bare 52, ikke 365, lørdager i et år. Så store opplagstall forblir nok en drøm for Dagens Næringsliv. NOK 72 kunne selvfølgelig også blitt brukt på noe mer fornuftig enn aviser, for eksempel mat, skole og helsehjelp til alle Afghanere, hver dag, i 20 år, men her sulter mange fortsatt. Og ja, jeg vet at pengene ikke kunne blitt pøst inn på den måten uten å gjøre stor skade på marked, økonomi osv.

Tilbake til hovedsummen, NOK 21 trillioner, hva annet kan vi sammenlikne det med?

Hvor har pengene endt opp? En liten andel har gått til infrastruktur som fortsatt eksisterer. Mye har selvfølgelig blitt brukt til lønn og andre kostnader for soldater. En god del har forsvunnet i korrupsjon i Afghanistan, sannsynligvis også internasjonalt. Og veldig mye har endt opp hos amerikanske army contractors som Blackwater. Krig er privatisert business.

24. februar 2022 invaderte Russland Ukraina på alvor. Foruten all nød og lidelse det fører til har krigens enorme pengesluk blitt flyttet dit. Sukk.

P.S. Den korte og den lange skalaen for store tall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *