Kategorier
Afghanistan

Afghanistan – 1. reisebrev

Jeg er i Afghanistan og tror de neste ukene blir fulle av opplevelser som jeg har lyst til å fortelle om! Mange vet at jeg er i Afghanistan, men mange vet det ikke. Derfor starter jeg med en kort introduksjon som ikke handler om Afghanistan, men om hvorfor jeg er i Afghanistan.

Avreise var fra Lørenskog ca 0900, dette er fra transit i Dubai. Jeg håper å lande 0630 norsk tid.

Utdanningspermisjon

Som psykologspesialist har jeg fire måneder utdanningspermisjon hvert 5. år. For fem år siden fordypet jeg meg i nevropsykologi, hadde base hjemme og brukt mye tid til fordypning alene. Denne gang ønsket jeg å gjøre noe mer meningsfullt og spennende, sammen med andre mennesker. Jeg har derfor endt opp med fire måneders engasjement for Afghanistankomiteen. Den egentlige starten var en ukes HEAT-kurs sommeren 2022, men det er nå det virkelig starter!

Jeg har permisjon fra 1. februar til 1. juni. Når du leser dette har jeg nettopp reist til Kabul, byen som skal være min base de neste tre ukene. Når jeg kommer hjem skal jeg jobbe for Afghanistankomiteen fra Oslo, sammen med lokalt ansatte i Afghanistan, før jeg reiser tilbake til Afghanistan igjen i mai.

Reiserute

Det første oppholdet i Afghanistan skal jeg bruke til å få ett inntrykk av landet og dets utfordringer. Målet er at jeg skal utvikle undervisningsmateriell for opplæring av lokalt ansatte. Afghanistankomiteens beskriver arbeidet de gjør på sine nettsider. Mitt fagområde vil være psykisk helse og rus.

Sikkerhet

Oslo er sikrer enn Kabul, men sikkerheten er godt ivaretatt også i Kabul. I tillegg til nevnte Heat-kurs, har Afghanistankomiteen strenge sikkerhetsprosedyrer som gjelder for meg og alle andre ansatte. Vi bor i et sikret hus, kontorlokalene er sikret og transporten mellom disse to stedene skjer med bil på tross av svært kort avstand. Jeg har ikke anledning til å gå ut i byen på egenhånd.

Nysjerrig på mer?

Denne reportasjen i DN gir en utførlig beskrivelse av Afghanistan, på godt og vondt, med utgangspunkt i min sjef i Afghanistan, Terje Watterdal. Artikkelen skal vært åpen tilgjengelig, men om den ikke er det kan du laste den ned som en gedigen PDF.

4 svar til “Afghanistan – 1. reisebrev”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *