Kategorier
Afghanistan

Afghanistan – film og bøker – 5. reisebrev

Reisebrev er en artig måte å fordøye det jeg ser og opplever i Afghanistan. Om jeg har trigget noens nysjerrighet på Afghanistan så er den gode nyheten at det enormt mye å dykke ned i. Hvis du har noen timer i helga som du ønsker å slå ihjel med en bok eller film kan jeg by på noen anbefalinger.

Åsne Seierstad

Hun er ikke bare den norske journalisten som kanskje er tydeligst assosiert med Afghanistan. Det hun har skrevet er både spennende og lettlest sammenliknet med mye annen litteratur om Afghanistan. Bokhandleren i Kabul, som hun skrev for omtrent 20 år siden, ble kontroversiell, men også en gedigen suksess. Jeg har lest den, men det er lenge siden. Skal du lese én bok om Afghanistan anbefaler jeg heller hennes siste, Afghanerne. Anmelderne var mellomfornøyde, men jeg likte den godt. Antall bøker om Afghanistan er så enormt at det ikke har noen hensikt å liste opp noen få eksempler. De som vil lese om Afghanistan klarer enkelt å finne bøker, men spør gjerne meg om anbefalinger.

TV og film

En klassiker, som både er bok og film, er Drageløperen. Filmen er litt vanskelig tilgjengelig i Norge, men jeg tror blant annet AppleTV har den. En annen film som anbefales og som er lettere tilgjengelig er Charlie Wilson’s war. Det er ingen sær film, men en Hollywood-produksjon med Tom Hanks og Julia Roberts i hovedroller. Filmen handler om USA sin støtte til Mujahedin på 1980-tallet, i krigen mot Sovjetunionen. Konsekvensen av bistand i form av massive våpenressurser og penger til Mujahedin ble den etterfølgende borgerkrigen i Afghanistan på 90-tallet fram til Taliban overtok siste halvdel av 90-tallet.

Det er i tillegg et utall gode dokumentarer om Afghanistan. Noen som kan fremheves er:

Podcast

Noe jeg gjerne også reklamerer for er denne podcastepisoden fra CBC Canada. Den inneholder blant annet et intervju med en kvinnelig Afghansk psykolog.

Aviser

Hvis du ønsker å følge løpende nyheter er en interessant internasjonal kilde The Guardian sine artikler om Afghanistan. Hvis du heller vil ha lokale nyheter, altså nyheter fra Afghanske kilder, kan jeg anbefale disse engelskspråklige kildene:

Turisme, kanskje?

Hvis du er frelst, og heller vil dra til Kabul enn å lese, se eller høre om Afghanistan, kan du gjøre som disse britene. Beslutningen om å feriere i Kabul tar du eventuelt på egenhånd. Dokumentaren under er interessant og byr på mange gode bilder fra Afghanistan.

Usbekistan?

Rådet jeg har fått er å dra til nabolandet i nord, Usbekistan. Det skal være et fantastisk land som kan by på mye av det samme som gjør Kabul og Afghanistan til et flott sted, men uten de samme ulempene: ikke 40 år med krig, en ustabil sikkerhetssituasjon og stor nød. Flyturen fra Oslo til Usbekistan er 10 timer, med en mellomlanding i Istanbul.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *